Sok od cikle je dobar za mozak zato što sadrži nitrate, kemijske tvari koje se u tijelu pretvaraju u nitrite. Istraživanja pokazuju da nitriti pomažu održavanju gipkosti i elastičnosti krvnih žila. Time se održava stabilnost krvnog tlaka i poboljšava protok krvi kroz organizam, pa tako i kroz mozak. Istraživanje pokazuje da oko 500ml soka od cikle na dan poboljšava dotok krvi u mozak u starijih osoba, osobito u čeoni režanj, dio mozga u kojem je cirkulacija često smanjena kod staračke demencije. Jarka ružičastocrvena ili žuta potječe od pigmenta betalina, a oni mogu štititi od nekih vrsta raka. Cikla će svakako pridonjeti i jačanje imuniteta vašeg organizma.
Mrkva smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kuhana i zgnječena mrkva postaje prirodan lijek protiv nadraženosti kože i probavnih tegoba zbog mekog pektinskog vlakna.U jednoj se studiji pokazalo da pektin također pomaže smanjiti kolesterol. To je jedan od razloga zašto su ljudi koji su svaki dan uzimali 39 grama mrkve, ili više, za 26% smanjili rizik od srčane bolesti. Intezivnu narančastu boju mrkvi daje beta-karoten, koji štiti srce i arterije tako što onesposobljuje molekule kisika (tzv. slobodne radikale) koji mogu oštetiti stanice. Ulje iz sjemenki mrkve koristi se za vlaženje kože. Sok od mrkve bogat je antioksidansima i vitaminom A što je odlično za zaštitu kože od UV zračenja koje je krivac za nastanak bora i suhu kožu.
Zelena salata za mršavljenje
Ljudi koji redovito pojedu punu zdjelu lisnatog zelenog povrća imaju vrijednosti folne kiseline, vitamina C i E, likopena koji štiti stanice i alfa i beta karotena više od prosječnih. Hranjivost lisnatih salata nije kod svake vrste ista. Zelena salata kao prvo jelo za objedom dobra je taktika za mršavljenje. Zasiti vas pa ćete u tom obroku unjeti 7 do 12 posto kalorija manje.
Špinat bogat vitaminima A i K
Suprotno raširenom uvjerenju, ovo lisnato povrće nije prebogato željezom. Špinat je međutim bogat vitaminima A i K i zdravim flavonoidima koji su mu priskrbili ugled superhrane. U pokusima na životinjama ekstraki špinata usporavali su rast tumora i ublažavali upalu. Uz to,sadrži lutein i zeaksantin, koji štite oči od degeneracije makule.
Limun za jačanje imuniteta
Jačanje imuniteta sokom od limuna. Iscjeljujuća svojstva limunovog soka su uvjetovana kemijskim sastavom limuna koji sadrži limunsku kiselinu, šećer, vrlo visoki udio vitamina C, a također vitamine A,B i D. Sok od limuna daje vrlo dobar učinak kod reumatizma, boli u kostima, probadanja u leđima, a odlično je sredstvo protiv crijevnih parazita. Pomaže kod upale sluznice nosa i usne šupljine, zaustavlja krvarenje iz nosa, a pomoću njega se uklanjaju gljivične infekcije na koži, te izbjeljuju mrlje i pjege na koži.
Mandarina za jačanje imuniteta
Sok od mandarine je vrijedan dijetalni proizvod. U plodu se nalazi šećer, limunska kiselina, vitamini, fitoncidi.Uzimanje soka od mandarine posebno zimi jača imunitet, a također pojačava apatet, poboljšava probavu i procese metabolizma. Uklanja upalu bronhija i gornjih dišnih puteva. Također olakšava iskašljavanje. Sok od mandarine je učinkovito sredstvo proziv gljivičnih oboljenja.Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila, te vitamina A koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Valja naglasiti i obilje vlakana i vitamina C, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave i čišćenje organizm i jačanje imuniteta.
Jabuka za lječenje slabokrvnosti
Sok od jabuke sadrži izuzetno aktivne tvari, bjelančevine, masti i celulozu. U soku od jabuke se nalazi puno organskih kiselina. Jabučna, vinska, limunska i druge. Vitamini C,A i B, eterična ulja kao i mineralne soli. Sok od jabuke je učinkovit protiv slabokrvnosti zbog velike količine željeza. Korištenje ovog soka olakšava iskašljavane.Sok od naribanih jabuka se koristi kod kolitisa i drugih bolesti želudčano crijevnog trakta.
Đumbir protiv prehlade
U našim sokovima koristimo samo svježi korjen đumbira.So se dobiva metodom hladnog prešanja svježeg korjena đumbira. Ovo je daleko najzdravija metoda konzumiranja đumbirovog soka.Svježi korijen đumbira u svom sastavu krije mnoge tvari s potencijalnim biološki aktivnim djelovanjem. Đumbir sadrži 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Također, sadrži 1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole i proteolitički enzim. Pikantnost duguje sadržaju gingerola, dok aromu daju hlapljiva ulja. Đumbir se koristi u liječenju bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, artritisa, migrena i hipertenzije.
Kopriva protiv anemije i dijabetesa
Sok od koprive se pravi od nabranih listova koji su bogati željezom, vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija ili fosfora. Ljekovitost koprive se ogleda u njenom sastavu. Biljka kopriva sadrži puno hranjivih i vrijednih sastojaka kao što su vitamini A, C, B i K. Također sadrži puno željeza koje je potrebno za liječenje anemije. Od minerala tu su kalij, fosfor i magnezij potrebni za pravilno funkcioniranje mišića, kostiju i razgradnju masti u tijelu.
Sok od koprive sadrži i flavonoide, sterole, tanine i sterole. Oni imaju antibakterijsko, antimikrobno i antiupalna svojstva. Zbog svog jedinstvenog sastava, kopriva može pomoći kod artritisa i bolnih mišića. Anemije i smanjena opasnosti od razvoja dijabetesa 2. Također pomaže i kod alergija, proljeva i bolesti dišnih puteva.
Aronija za jačanje imuniteta
Matični sok od aronije je prepun biološki aktivnih spojeva. Ovaj sok sadrži sadrži bioflavonoide, polifenole, sve esencijalne aminokiseline, minerale i vitamine. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i zime umanjuje utjecaj oksidativnog stresa.Matični sok aronije usporava proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova.Aronija je danas najjači poznati antioksidans.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva tijekom navigacije web stranicom. Od toga se kolačići koji su kategorizirani po potrebi pohranjuju u vaš preglednik jer su neophodni za rad osnovnih funkcija web mjesta. Također koristimo kolačiće trećih strana koji nam pomažu analizirati i razumjeti kako koristite ovu web stranicu. Ovi će se kolačići pohraniti u vaš preglednik samo uz vaš pristanak. Također imate mogućnost odjave od ovih kolačića. Ali isključivanje nekih od ovih kolačića može utjecati na vaše iskustvo pregledavanja.
Nužni kolačići nužni su za pravilno funkcioniranje web stranice. Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web mjesta. Ovi kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke.
Svi kolačići koji možda nisu posebno potrebni za funkcioniranje web stranice i koji se posebno koriste za prikupljanje osobnih podataka korisnika putem analitike, oglasa i drugog ugrađenog sadržaja nazivaju se neobaveznim kolačićima.
Jačanje imuniteta
Pravo Zdravo pojačivač imunološkog sustava sadrži pregršt hladno prešanog voća i povrća za jačanje imuniteta, pa krenimo redom kako bi smo upoznali njihove zdravstvene koristi.
Cikla za jačanje imuniteta
Sok od cikle je dobar za mozak zato što sadrži nitrate, kemijske tvari koje se u tijelu pretvaraju u nitrite. Istraživanja pokazuju da nitriti pomažu održavanju gipkosti i elastičnosti krvnih žila. Time se održava stabilnost krvnog tlaka i poboljšava protok krvi kroz organizam, pa tako i kroz mozak. Istraživanje pokazuje da oko 500ml soka od cikle na dan poboljšava dotok krvi u mozak u starijih osoba, osobito u čeoni režanj, dio mozga u kojem je cirkulacija često smanjena kod staračke demencije. Jarka ružičastocrvena ili žuta potječe od pigmenta betalina, a oni mogu štititi od nekih vrsta raka. Cikla će svakako pridonjeti i jačanje imuniteta vašeg organizma.
Mrkva smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kuhana i zgnječena mrkva postaje prirodan lijek protiv nadraženosti kože i probavnih tegoba zbog mekog pektinskog vlakna.U jednoj se studiji pokazalo da pektin također pomaže smanjiti kolesterol. To je jedan od razloga zašto su ljudi koji su svaki dan uzimali 39 grama mrkve, ili više, za 26% smanjili rizik od srčane bolesti. Intezivnu narančastu boju mrkvi daje beta-karoten, koji štiti srce i arterije tako što onesposobljuje molekule kisika (tzv. slobodne radikale) koji mogu oštetiti stanice. Ulje iz sjemenki mrkve koristi se za vlaženje kože. Sok od mrkve bogat je antioksidansima i vitaminom A što je odlično za zaštitu kože od UV zračenja koje je krivac za nastanak bora i suhu kožu.
Zelena salata za mršavljenje
Ljudi koji redovito pojedu punu zdjelu lisnatog zelenog povrća imaju vrijednosti folne kiseline, vitamina C i E, likopena koji štiti stanice i alfa i beta karotena više od prosječnih. Hranjivost lisnatih salata nije kod svake vrste ista. Zelena salata kao prvo jelo za objedom dobra je taktika za mršavljenje. Zasiti vas pa ćete u tom obroku unjeti 7 do 12 posto kalorija manje.
Špinat bogat vitaminima A i K
Suprotno raširenom uvjerenju, ovo lisnato povrće nije prebogato željezom. Špinat je međutim bogat vitaminima A i K i zdravim flavonoidima koji su mu priskrbili ugled superhrane. U pokusima na životinjama ekstraki špinata usporavali su rast tumora i ublažavali upalu. Uz to,sadrži lutein i zeaksantin, koji štite oči od degeneracije makule.
Limun za jačanje imuniteta
Jačanje imuniteta sokom od limuna. Iscjeljujuća svojstva limunovog soka su uvjetovana kemijskim sastavom limuna koji sadrži limunsku kiselinu, šećer, vrlo visoki udio vitamina C, a također vitamine A,B i D. Sok od limuna daje vrlo dobar učinak kod reumatizma, boli u kostima, probadanja u leđima, a odlično je sredstvo protiv crijevnih parazita. Pomaže kod upale sluznice nosa i usne šupljine, zaustavlja krvarenje iz nosa, a pomoću njega se uklanjaju gljivične infekcije na koži, te izbjeljuju mrlje i pjege na koži.
Mandarina za jačanje imuniteta
Sok od mandarine je vrijedan dijetalni proizvod. U plodu se nalazi šećer, limunska kiselina, vitamini, fitoncidi.Uzimanje soka od mandarine posebno zimi jača imunitet, a također pojačava apatet, poboljšava probavu i procese metabolizma. Uklanja upalu bronhija i gornjih dišnih puteva. Također olakšava iskašljavanje. Sok od mandarine je učinkovito sredstvo proziv gljivičnih oboljenja.Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila, te vitamina A koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu. Valja naglasiti i obilje vlakana i vitamina C, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave i čišćenje organizm i jačanje imuniteta.
Jabuka za lječenje slabokrvnosti
Sok od jabuke sadrži izuzetno aktivne tvari, bjelančevine, masti i celulozu. U soku od jabuke se nalazi puno organskih kiselina. Jabučna, vinska, limunska i druge. Vitamini C,A i B, eterična ulja kao i mineralne soli. Sok od jabuke je učinkovit protiv slabokrvnosti zbog velike količine željeza. Korištenje ovog soka olakšava iskašljavane.Sok od naribanih jabuka se koristi kod kolitisa i drugih bolesti želudčano crijevnog trakta.
Đumbir protiv prehlade
U našim sokovima koristimo samo svježi korjen đumbira.So se dobiva metodom hladnog prešanja svježeg korjena đumbira. Ovo je daleko najzdravija metoda konzumiranja đumbirovog soka.Svježi korijen đumbira u svom sastavu krije mnoge tvari s potencijalnim biološki aktivnim djelovanjem. Đumbir sadrži 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Također, sadrži 1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole i proteolitički enzim. Pikantnost duguje sadržaju gingerola, dok aromu daju hlapljiva ulja. Đumbir se koristi u liječenju bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, artritisa, migrena i hipertenzije.
Kopriva protiv anemije i dijabetesa
Sok od koprive se pravi od nabranih listova koji su bogati željezom, vitaminima i mineralima poput kalija, magnezija ili fosfora. Ljekovitost koprive se ogleda u njenom sastavu. Biljka kopriva sadrži puno hranjivih i vrijednih sastojaka kao što su vitamini A, C, B i K. Također sadrži puno željeza koje je potrebno za liječenje anemije. Od minerala tu su kalij, fosfor i magnezij potrebni za pravilno funkcioniranje mišića, kostiju i razgradnju masti u tijelu.
Sok od koprive sadrži i flavonoide, sterole, tanine i sterole. Oni imaju antibakterijsko, antimikrobno i antiupalna svojstva. Zbog svog jedinstvenog sastava, kopriva može pomoći kod artritisa i bolnih mišića. Anemije i smanjena opasnosti od razvoja dijabetesa 2. Također pomaže i kod alergija, proljeva i bolesti dišnih puteva.
Aronija za jačanje imuniteta
Matični sok od aronije je prepun biološki aktivnih spojeva. Ovaj sok sadrži sadrži bioflavonoide, polifenole, sve esencijalne aminokiseline, minerale i vitamine. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i zime umanjuje utjecaj oksidativnog stresa.Matični sok aronije usporava proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova.Aronija je danas najjači poznati antioksidans.
Potražite nas i na Facebooku
Izvori:
S.K.Vanjkević, Prirodno liječenje sokovima od voća, Bagen d.o.o, Zagreb,
Suzie,F.,Sari,H.,Melody,L.,Margaret,M.,Deborah,N.,Tracy,R.,Sophie,T., Velika knjiga povrća, Mozaik knjiga, Zagreb, 2015.